Vad är Meerschaum?

Meerschaum, kallad “sepiolit” (som liknar benen på bläckfisken kallat “sepio”) i den vetenskapliga världen, är ett slags lermineral som bildas som ett resultat av sammanslagningen av magnesium och hydro-silikat. Det finns som enstaka delar på olika djup i marken och når så djupt som 380 meter i Eskisehir.
Oregelbundna kristaller, bundna till varandra, bildar en mikroskopisk svampig struktur. Meerschaum är mjuk och våt när den bryts på grund av vattenhalt (zeolitiskt vatten) i strukturen. Denna struktur gör det möjligt att utforma det enkelt och estetiskt. Genom en torkningsprocess blir bitarna gradvis lätta och resistenta och får en mycket absorberande egenskap i förhållande till vätskor och gaser. Meerschaum torkar utan krympning och återfår sin mjuka struktur när den är nedsänkt i vatten.

Meerschaum för åldrar
Eskisehir har varit en viktig uppgörelse i minst tiotusen år med sin naturliga välstånd och privilegier. Legender som återberättades runt om i världen föddes inom dess gränser. Upptäckten av meerschaum beskrivs av en traditionell legend “Mole Legend” (Köstebek Efsanesi). Trots detta bevisade ett stycke meerschaum, upptäckt från utgrävningar som genomfördes i regionen Eskisehir-Demircihöyük under övervakning av professor Manfred ‘Osman’ Korfmann, att meerschaum eller liknande sten redan hade varit känd och hade utformats av människor för 5000 år sedan, under tidig bronsålder. Golven i kurgan-kungens gravvalv i Kuban-dalen, som sträcker sig tillbaka 4000 år, var dekorerade med meerschaum från Asien-Mindre (Eskişehir).

En skulpterad men ofullständig “meerschaum-stämpel” har nyligen blivit upptäckt i återhämtningsutgrävningar i Eskisehir Cavlum Necropolis-området av representanter för Anadolu University och Eskisehir Archaeology Museum under övervakning av Assist. Professor A. Nejat Bilgen. Graven, i vilken stämpeln var väl bevarad, tillhörde antagligen en åtta år gammal tjej och har daterat 3700 år tillbaka till den tidiga hettitiska perioden.

Den tidigaste referensen till Meerschaum

Den tidigaste referensen till meerschaum i skriftliga källor finns i en resebok, skriven på XII-talet. När Eskisehir var en gränsöverskridande “fyrstendighet” och ett handelscenter under dominans av turkarna, besökte “Al-Haravi”, en arabisk resenär, staden 1173 och skrev om Eskisehir i sin resebok. Han nämner det helande termiska vattnet och meerschaum; emellertid ger han ingen information om vem som använde meerschaum eller för vilket syfte.

Perioden, i vilken Al-Haravi skrev sin resebok, som täckte trettonde och fjortonde århundradet, var den härligaste perioden av Uigurerna i Centralasien. Texterna till tusentals predikningar och råd som tillhör deras religion, buddhismen, översattes till Uigur turkiska från sanskrit och trycktes med träblockbokstäver i Turfan, en stad på Silk Road Formler för läkemedel framställda med tunt markad meerschaum ges i dessa texter , kallad Turfan Texts. Vi lär oss ett av användningarna av meerschaum, som tidigare bara nämnts av Al-Haravi, under denna period från dessa texter. Eskisehir vill bli känd som ett av de första exportcentren i Anatolien, tack vare detta värdefulla mineral, från Kaukasus till Indien och Centralasien i minst 800 år.

Det mest perfekta rörmaterialet i världen Meerschaum

Tobak, härrörande från den afrikanska kontinenten, sprider sig genom Anatolien, Asien och Australien därifrån. Växten användes allmänt av shamaner för medicinska ändamål. Det fördes till den namnlösa nya kontinenten från norra Asien av förfäderna till indianer.

Tobak fördes tillbaka till Europa, i början av XVI-talet tack vare Christopher Columbus. Den snabba tillväxten av tobaksförbrukningen i Portugal och Spanien fick en tobaksrörsindustri att dyka upp. Som ett resultat av detta ökade forskningen om nytt rörmaterial. Meerschaum hittades bara i Eskisehir, med sin rena vita konsistens och dess lätthet och lätthet att använda. Det är det perfekta rörmaterialet över hela världen. De som använde denna ädelsten i Europa för att göra de första rören kom till de osmanska länderna förmodligen redan veta om dess värde. Efter att ha tjänat mycket mer än de hade hoppats öppnade de många meerschaumrörverkstäder i olika städer runtom i Europa; särskilt i Wien.

Denna stens ursprungliga turkiska namn, ‘Deniz Köpüğü’, översattes till olika språk med samma betydelse, som ‘Halos Hachne’ på grekiska, ‘Spuma Maris’ på latin, ‘Schiuma di Mare’ på italienska och ‘Echume de Mer’ på franska. Den vanligaste översättningen ‘Meerschaum’ föredrogs dock och användes i stor utsträckning. En annan beskrivning av materialet, ‘Die Weisse Göttin’ (The White Goddess-Aphrodite), är ett tydligt tecken på värdet som placeras på meerschaum.

Det är känt att tobaksrökningsvanan har spridit sig runt det osmanska samhället sedan 1600. Användningen av Eskisehir-sten vid tillverkning av rör startade under samma period Lera-rör ersattes av