Τι είναι το Meerschaum;

Το Meerschaum, που ονομάζεται «sepiolit» (που μοιάζει με τα οστά καλαμάρας που ονομάζεται «σέπιο») στον επιστημονικό κόσμο, είναι ένα είδος μεταλλεύματος αργίλου που σχηματίζεται ως αποτέλεσμα της ένωσης μαγνησίου και υδρογλυκεριδίου. Βρίσκεται ως ενιαία κομμάτια σε διαφορετικά βάθη στο έδαφος, φθάνοντας μέχρι τα 380 μέτρα στο Eskisehir.
Οι ακανόνιστοι κρύσταλλοι, δεσμευμένοι μεταξύ τους, σχηματίζουν μια μικροσκοπική σπογγώδη δομή. Το μέλισσα είναι μαλακό και υγρό όταν εξορύσσεται εξαιτίας του περιεχομένου νερού (ζεολιθικού νερού) στη δομή. Αυτή η δομή επιτρέπει να είναι κατασκευασμένα εύκολα και αισθητικά. Μέσω διαδικασίας ξήρανσης, τα κομμάτια γίνονται σταδιακά ελαφριά και ανθεκτικά και λαμβάνουν ένα ιδιαίτερα απορροφητικό χαρακτηριστικό σε σχέση με τα υγρά και τα αέρια. Το Meerschaum στεγνώνει χωρίς συρρίκνωση και ανακτά την απαλή υφή του όταν βυθίζεται στο νερό.

Μέλισσα για αιώνες
Το Eskisehir είναι ένας σημαντικός οικισμός για τουλάχιστον δέκα χιλιάδες χρόνια με τη φυσική του ευημερία και προνόμια. Οι θρύλοι που ξαναδόθηκαν σε όλο τον κόσμο γεννήθηκαν στα σύνορά της. Η ανακάλυψη του meerschaum περιγράφεται από ένα παραδοσιακό μύθο, το «The Mole Legend» (Köstebek Efsanesi). Παρ ‘όλα αυτά, ένα κομμάτι από μεσόκερα, που ανακαλύφθηκε από τις ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή Eskisehir-Demircihöyük υπό την επίβλεψη του καθηγητή Manfred’ Osman ‘Korfmann, απέδειξε ότι η περόνη ή παρόμοια πέτρα ήταν ήδη γνωστή και είχε κατασκευαστεί από ανθρώπους πριν από 5000 χρόνια την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Τα δάπεδα των βασιλικών τάφων της Κούγκαν στην κοιλάδα του Κουμπάν, που χρονολογούνται πριν από 4000 χρόνια, διακοσμούνται με μωσαϊκό από την Ασία-Μικρό (Eskişehir).

Έχει ανακαλυφθεί πρόσφατα μια γλυπτική αλλά ελλιπής «σφραγίδα μεσηχίου» στις ανασκαφές ανάκτησης στην περιοχή της Νεκρόπολης Eskisehir Cavlum από εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Anadolu και του Μουσείου Αρχαιολογίας Eskisehir υπό την επίβλεψη του Assist. Καθηγητής A. Nejat Bilgen. Ο τάφος, στον οποίο η σφραγίδα διατηρήθηκε σωστά, πιθανότατα ανήκε σε κορίτσι ηλικίας οκτώ ετών και χρονολογείται από τα 3700 χρόνια στην πρώιμη Χετταϊκή περίοδο.

Η παλαιότερη αναφορά στο Meerschaum

Η παλαιότερη αναφορά στο κεράσι σε γραπτές πηγές βρίσκεται σε ένα ταξιδιωτικό βιβλίο, που γράφτηκε τον 12ο αιώνα. Όταν το Eskisehir ήταν ένα πριγκηπάτο των συνόρων και ένα εμπορικό κέντρο υπό την κυριαρχία των Τούρκων, ο Αρα-Χαράβι, ένας αραβικός ταξιδιώτης, επισκέφθηκε την πόλη το 1173 και έγραψε για το Eskisehir στο ταξιδιωτικό του βιβλίο. Αναφέρει τα θεραπευτικά ιαματικά νερά και το ημίσελο. Ωστόσο, δεν παρέχει καμία πληροφορία σχετικά με το ποιος χρησιμοποίησε το κεράσι ή για ποιο σκοπό.

Η περίοδος κατά την οποία ο Αλ-Χαράβι έγραψε το ταξιδιωτικό του βιβλίο, που κάλυπτε τον δέκατο τρίτο και δέκατο τέταρτο αιώνα, ήταν η πιο ένδοξη περίοδος των Ουιγούρων στην Κεντρική Ασία. Τα κείμενα των χιλιάδων κηρύξεων και συμβουλών που ανήκουν στη θρησκεία τους, ο Βουδισμός, μεταφράστηκαν σε Uigur Turkish από το σανσκριτικό και εκτυπώθηκαν με ξύλινα γράμματα σε Turfan, μια πόλη στο The Silk Road Formulas για τα φάρμακα που παρασκευάστηκαν με λεπτό ground meerschaum δίνονται σε αυτά τα κείμενα , που ονομάζονται κείμενα Turfan. Μαθαίνουμε μία από τις χρήσεις του meerschaum, που προηγουμένως αναφέρθηκε μόνο από τον Al-Haravi, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου από αυτά τα κείμενα. Ο Eskisehir θέλει να είναι γνωστός ως ένα από τα πρώτα κέντρα εξαγωγής της Ανατολίας, χάρη σε αυτό το πολύτιμο ορυκτό, από τον Καύκασο έως την Ινδία και την Κεντρική Ασία για τουλάχιστον 800 χρόνια.

Το πιο τέλειο υλικό σωλήνων στον κόσμο Meerschaum

Ο καπνός, που προέρχεται από την αφρικανική ήπειρο, εξαπλώθηκε από την Ανατολία, την Ασία και την Αυστραλία από εκεί. Το φυτό χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τους σαμάνους για ιατρικούς σκοπούς. Μεταφέρθηκε στην ανώνυμη νέα ήπειρο από τη Βόρεια Ασία από τους προγόνους των ιθαγενών Αμερικανών.

Ο καπνός μεταφέρθηκε πίσω στην Ευρώπη, στις αρχές του XVI αιώνα χάρη στον Χριστόφορο Κολόμβο. Η ταχεία αύξηση της κατανάλωσης καπνού στην Πορτογαλία και την Ισπανία προκάλεσε την εμφάνιση μιας βιομηχανίας σωλήνων καπνού. Ως αποτέλεσμα αυτού, η έρευνα για νέο υλικό σωλήνων αυξήθηκε. Βρίσκεται μόνο στο Eskisehir, με την καθαρή λευκή υφή και την ευκολία και την ελαφρότητα χρήσης του, το meerschaum είναι το τέλειο υλικό σωλήνων σε όλο τον κόσμο. Όσοι χρησιμοποίησαν αυτήν την πολύτιμη πέτρα στην Ευρώπη για να κατασκευάσουν τους πρώτους σωλήνες ήρθαν στα οθωμανικά εδάφη, πιθανότατα γνωρίζοντας ήδη την αξία τους. Έχοντας κερδίσει πολύ περισσότερα από ό, τι ελπίζουν, άνοιξαν πολλά εργαστήρια για σωλήνες από τη θάλασσα σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. ιδίως στη Βιέννη.

Το αρχικό τούρκικο όνομα της πέτρας, «Deniz Köpüğü», μεταφράστηκε σε διάφορες γλώσσες με το ίδιο νόημα, όπως το «Halos Hachne» στα ελληνικά, το «Spuma Maris» στα Λατινικά, το «Schiuma di Mare» στα ιταλικά και το «Echume de Mer», στα γαλλικά. Ωστόσο, η πιο συνηθισμένη μετάφραση, «Meerschaum», προτιμήθηκε και χρησιμοποιήθηκε ευρέως. Μια άλλη περιγραφή του υλικού, «Die Weisse Göttin», είναι ένα σαφές σημάδι της αξίας που έχει δοθεί στη μέρη.

Η συνήθεια του καπνίσματος είναι γνωστό ότι εξαπλώθηκε γύρω από την οθωμανική κοινωνία από το 1600. Η χρήση της πέτρας Eskisehir στην παραγωγή σωλήνων ξεκίνησε κατά την ίδια περίοδο Οι σωλήνες από αργίλιο αντικαταστάθηκαν από